Arkeoloji, Tarih, Define.... Test link

Erzurum'da Gecekondunun Altından Tarihî Cephanelik Çıktı

Yakutiye Belediyesi'nin Kentsel Dönüşüm Projesi çerçevesinde yaptığı çalışma esnasında şantiye şefi Ahmet Çoşkun'un yıktırığı gecekondunun altında Osmanlı - Rus harbinden önce yaptırılmış cephanelik çıktı.Osmanlı-Rus Harbi (1877-1878) öncesinde dönemin valisi Fosfor Mustafa Sıddık Paşa tarafından yaptırılan tarihi cephanelik, şans eseri gün yüzüne çıkarıldı.
Şantiye Şefi Ahmet Çoşkun yaptığı açıklamada "ceddimizin savaşta kullandığı bu binayı tekrar gün yüzüne çıkarmamız bizi oldukça heyecanlandırdı ve mutlu etti" dedi.

Yıkılan gecekondunun sahibi Oktay Aydemir cephaneliğin girişine yapılmış olan evi babasının yaptırdığını söyledi. Evinin mutfağı olarak kullandığını açıklayan Aydemir, binanın bukadarla kalmadığını şuan kapalı olan tünellerle diğer tabyalara bağlandığını iddia etti. Daha önce evinin mutfağında asırlık bir hançer bulduğunu bunu da müzeye de teslik ettiğini söyleyen Aydemir, gecekonduyu 15 yıldır terkettiklerini belirterek definecilerin bir çok yeri eştiğini iddia etti.

Varlığı bilinmesine rağmen adresi kaybedilen ve günümüze kadar kayıp olarak duran cephanelik, Yakutiye Belediyesinin Kentsel dönüşüm projesi çalışmaları esnasında yıkılan gecekondunun altından çıktı. Osmanlı-Rus Harbi (1877-1878) öncesinde dönemin valisi Fosfor Mustafa Sıddık Paşa tarafından yaptırılan tarihi cephanelik, Şantiye Şefi Ahmet Çoşkun'un tarafından gün yüzüne çıkarıldı.

Yıllardır aranmasına rağmen bir türlü izine rastlanamayan tarihi Osmanlı cephaneliği hiç beklemedikleri bir yerde bulundu. Osmanlı-Rus Harbi öncesinde yaptırılan cephanelik, Hasan-ı Basri Mahallesi'ndeki gecekonduların yıkılmasıyla gün yüzüne çıktı. Kavakkapı'daki tarihi mühimmat deposu ile aynı mimari özelliğe sahip olan bina, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından muhafaza altına alındı.


Yorum Gönder